Sensoren volgen senioren op

In ons woon-zorgcentrum Sint-Jan Berchmans in Hamont zal de volgende drie jaren een opmerkelijk Europees proefproject lopen rond zorg op afstand. Een dertigtal ouderen en hun leefomgeving worden via sensoren opgevolgd. Uiteindelijk moet dit leiden tot een instrument waarmee zorgverstrekkers de gezondheidstoestand van de oudere permanent kunnen opvolgen en snel ingrijpen als er iets misloopt.

 

“Drie jaar lang zullen we technieken uittesten in een viertal zorginstanties”, vertelt Ludo Cuypers van COMmeto uit Ham, één van de partners. “Naast Sint-Jan Berchmans in Hamont stappen ook zorginstanties in Polen en in Zwitserland in het project ‘Pelosha’. In totaal worden 120 senioren gevolgd. Per land willen we een opstelling maken voor een dertigtal personen.”

In Hamont-Achel worden drie soorten sensoren getest. “Een eerste type brengt de omgeving van de oudere in kaart. Denk bijvoorbeeld aan luchtkwaliteit of temperatuur. Een tweede soort sensoren gaat zich toespitsen op verschillende lichamelijke parameters. Via een armband kunnen we bijvoorbeeld de hartslag of lichaamstemperatuur meten. Ten slotte willen we ook nagaan op welke manier de oudere beweegt. Met een soort camerasysteem kunnen we dit in kaart brengen tijdens de kinesessies. De resultaten van al deze metingen brengen we samen in een overzicht op een tablet waarop de zorgverleners de toestand van de oudere in een oogwenk kunnen opvolgen.” De bedoeling is dat ze bij een onregelmatigheid snel kunnen ingrijpen. “Bijvoorbeeld wanneer een oudere persoon valt, zal een alarm afgaan. Maar heel wat parameters volgen de gezondheidstoestand ook op lange termijn op, en zo kan de zorg volgen. Er bestaan inderdaad al heel wat van deze technieken los van elkaar, maar dit onderzoek wil ze integreren in één werkbaar instrument voor de zorgverstrekker.”

Privacy

Is er geen gevaar dat ouderen bijna constant door een soort ‘big brother’ in de gaten worden gehouden? “Aanvankelijk had ik die vrees ook, maar de bedoeling is uiteindelijk enkel de informatie te verkrijgen die nodig is voor een betere zorg”, benadrukt campusdirecteur Greet Geuens. “Ook krijgt de oudere zelf de keuze en mag hij aangeven wat voor hem belangrijk is om op te volgen. De wet op de privacy zal gerespecteerd worden. Onze bewoners kunnen overigens op vrijwillige basis in dit proefproject stappen.” Geuens ziet alvast belangrijke voordelen in deze technologieën. “Niet alleen kan het de zorg in een woon-zorgcentrum en serviceflats verbeteren. In een verder gevorderd stadium kan deze techniek ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Natuurlijk moet dit dan met de gepaste thuiszorgdiensten ondersteund worden.”

De keuze voor Sint-Jan Berchmans kwam er dankzij projectpartner E-Point, een zorgtechnoglogiebedrijf uit Hamont-Achel. “Voor ons is het interessant om dit te doen in een woon-zorgcentrum dat vlakbij ligt. Dit zal de opvolging vergemakkelijken”, stelt Ronny Broekx van E-Point. “In zo’n groot project is het belangrijk dat we snel kunnen bijsturen wanneer er technisch iets scheef loopt, of er onduidelijkheden zijn.”

Het project wordt medegefinancierd door de Europese Commissie via het Ambient Assisted Living-programma en door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), samen met gelijkaardige organisaties in Polen, Hongarije en Zwitserland.

 

"bron: HBVL Geert Van Baelen"
Recent nieuws
feest!

Eens we aan het feesten zijn doen we gewoon verder! Vandaag mochten onze overwinnaars terug naar hun oude vetrouwde kamer, naar hun eigen dienst. Onder een minuut-lang, (bijna) oorverdovend applaus werden ze uitgezwaaid en direct opnieuw verwelkomd. Een van de meest bijzondere

Lees meer
weer feest :-)

Gisteren was het (weeral) feest in huis. Ook de laatste bewoners zijn officieel corona vrij verklaard en mochten uit kamerisolatie. De medebewoners van de dienst hadden kosten nog moeite gespaard om hen een heel hartelijk "welkom thuis" te geven. Geniet mee van de foto's, we

Lees meer